11863481_913571935400383_3648701075882825599_n

Niets is zo persoonlijk als opvoeden! Als iemand mij advies vraagt over opvoeden, oké dat gebeurt eigenlijk nooit, dan kan ik daar geen zinnig antwoord op geven. Nou ja, of ze zijn iets te laat met dit aan mij te vragen, want bij Isabeau had ik alles nog onder controle en volgden Marc en ik samen zelfs een opvoedcursus.
Verwacht hieronder dan ook geen pleidooi over wat de beste manier is van opvoeden, ik ben geen Jo Frost. Gelukkig maar, ik hoor niet bij de “anti-Jo Frost-groep” maar ik ben ook absoluut geen voorstander van haar opvoedmethode. Zorg dat jij je hart volgt, in plaats van een bepaalde opvoedmethode, dan zit je altijd goed!
Iedereen heeft andere visies en andere meningen over het opvoeden! Maar in feite kan geen één persoon jou vertellen hoe jij je kind(eren) moet gaan opvoeden en wat het beste is! Iedere ouder en ieder kind is uniek en zolang je alles doet wat in je macht ligt om je kinderen zelfstandig te laten worden en de juiste normen en waarden te leren en ze opvoed met de 3 R-en, is het volgens mij nooit fout. Maar nog het allerbelangrijkste; onvoorwaardelijke liefde aan je kind geven en hem of haar dit ook echt iedere dag laten voelen!

Het opvoeden van kinderen heeft zijn pieken en dalen. De meeste dagen loopt het allemaal lekker en zitten we allemaal in een positieve flow, maar er zijn zo nu en dan ook dagen bij dat ik ze eventjes achter het behang wil plakken. Zulke dagen kunnen ze alleen maar schreeuwen (al zouden ze fluisteren onder een landingsbaan van Eindhoven Airport, dan hoor je ze nog)  en samen continu ruzie maken. Dan floept er wel eens een totaal onredelijke uitspraak naar de koppies van mijn kinderen, zoals “Ben je nou helemaal gek geworden”? Nee natuurlijk zijn ze niet gek geworden, al zou je soms denken van wel, haha!

11407043_880603075363936_5453157489134860037_n

En ook de onderstaande uitspraken zeggen we allemaal wel eens tegen onze kinderen! Ik ga in iedergeval mijn uiterste best doen om deze uitspraken niet meer tegen mijn kids te zeggen! Waarom? Omdat ik me er steeds meer van bewust ben dat ze totaal nietszeggend zijn;;

Ik doe het wel even;
Dit zeg ik vaak wanneer we wat gehaast zijn en ik wat ongeduldig ben, maar goed zo leren ze het natuurlijk nooit!

Omdat ik het zeg;
“Mama waarom moet ik” en dan antwoorden met “Gewoon omdat ik het zeg”.. kinderen hebben op zijn minst een uitleg nodig! Wij voeren zelf ook niks uit, gewoon omdat iemand het zegt.

Je hoeft niet bang te zijn;
Oké, natuurlijk vind ik dat mijn kinderen niet bang hoeven te zijn! Maar, wanneer Isabeau in bed ligt en ik héérlijk uitgezakt op de bank lig met een lekker wijntje en er wordt geroepen, “Mama ik ben bang” is het natuurlijk héél gemakkelijk om terug te roepen; ‘Je hoeft nergens bang voor te zijn, ga maar weer lekker slapen” en weer lekker naar Netflix te kijken met mijn wijntje, maar het feit is dat ze wel bang is. Dankzij haar fantasie zit er volgens haar namelijk wel een monster in haar kast!

Daar hoef je niet om te huilen;
Het is duidelijk dat ze er zelf anders overdenkt!

Aan Isabeau: Je moet wel het goede voorbeeld aan Matz geven;
Misschien moet ik dan maar eens eerst bij mezelf beginnen om het goede voorbeeld te geven 😉

Ik ben er absoluut van overtuigd dat positieve uitspraken een positief effect hebben op kinderen. Dat zijn de uitspraken die absoluut wel iets zeggend zijn zoals;
Wat ben ik blij dat ik jou moeder ben, wat ben ik trots op je, wat ben je mooi, dat heb je goed gedaan,ik vind je lief of ik geloof dat jij het kan! Dit geeft kinderen zelfvertrouwen.

Al met al is het opvoeden van die kleintjes geen gemakkelijke taak. En natuurlijk wil ik ook een echte, intense en gelijkwaardige band met mijn kleintjes zonder te straffen, zonder time-outs en zonder geschreeuw. Maar dat gebeurt tot nu toe alleen nog maar in mijn perfect (fantasy) world.

Je kan het eigenlijk niet snel fout doen met opvoeden, zolang je maar je eigen moederhart volgt en onvoorwaardelijke liefde voelt en geeft aan je kinderen!!!

Ach, over een jaartje of 20 zien we wel of we het goed hebben gedaan ;)!

En weet je????
533452fb0f458b8c0b479afd835456f3

(relax mama)

Geef een reactie